Gezond blijven in de herfst: Tips voor een gezonde en fitte herfst
De herfst is een prachtig seizoen vol kleuren en frisse lucht. Maar het is ook een periode waarin we vaker te maken krijgen met verkoudheid, griep en vermoeidheid. Gemiddeld krijgt jaarlijks ongeveer 1 op de 15 volwassenen griep. Dat staat gelijk aan 1.2 miljoen Nederlanders. De dagen worden korter, de temperatuur gaat omlaag, en ons immuunsysteem krijgt door deze veranderingen een extra uitdaging. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je gezondheid op peil te houden tijdens deze periode. In dit artikel geven we je tips om de kans op ziek worden te verkleinen en vertellen we je wat je kunt doen als je toch ziek wordt.
Hoe verklein je de kans om ziek te worden in de herfst?
1. Boost je immuunsysteem met voeding
Gezonde en gevarieerde voeding is essentieel om je weerstand op peil te houden. Er zijn tal van seizoensgebonden groenten en fruit die rijk zijn aan vitamines en mineralen. Denk aan pompoen, zoete aardappelen, boerenkool en appels. Deze producten bevatten veel vitaminen en antioxidanten, die bepaalde immuunfuncties stimuleren. Zo activeren ze lymfocyten, produceren ze immunoglobulinen en reguleren ze de natuurlijke afweer. Zorg er ook voor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt om spierherstel te bevorderen en je immuunsysteem te ondersteunen. Kom je niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden? Haal dan extra vitaminen bij je lokale apotheek. Lees meer over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden in dit artikel.
2. Kleed je warmer
Schommelingen in temperatuur komen in de herfst regelmatig voor. Kleed je daarom in laagjes, zodat je je kleding gemakkelijk kunt aanpassen aan wisselende omstandigheden. Een warme jas, sjaal en goede schoenen helpen om je lichaamstemperatuur stabiel te houden en verkleinen de kans op onderkoeling en verkoudheid. De kou zelf zorgt niet voor verkoudheid, maar je lichaam moet in de kou harder werken om zichzelf warm te houden. Daardoor heeft het minder energie om virussen buiten te houden. Ook zorgt kou voor nauwe bloedvaten, wat leidt tot minder weerstand tegen virussen.
3. Blijf bewegen
Hoewel het verleidelijk is om bij koud weer binnen te blijven, is regelmatige beweging cruciaal om gezond te blijven. Uit onderzoek blijkt dat beweging leidt tot circulatie van immuuncellen en het afremmen van ontstekingen. Beweging helpt om je immuunsysteem te versterken, stress te verminderen en je lichaamstemperatuur op peil te houden. Een stevige wandeling van 30 minuten per dag is al voldoende. Daarnaast helpt het beoefenen van binnensporten, zoals yoga of krachttraining om fit te blijven.
4. Zorg voor voldoende slaap
Slaap is een belangrijke factor voor een sterk immuunsysteem. Tijdens onze slaap maken we afweerstoffen aan die ons beschermen tegen bacteriën en virussen. Deze afweerstoffen maken we een stuk minder aan als we wakker zijn. In de herfst kan je slaapritme verstoord raken doordat de dagen korter worden, maar probeer toch elke nacht minimaal 7 tot 8 uur slaap te krijgen. Ondanks dat de gemiddelde Nederlander 7 uur en 12 minuten slaap krijgt per nacht, is ook 63% ontevreden over de kwaliteit van de slaap. Creëer daarom een rustige slaapomgeving en vermijd schermen vlak voor het slapengaan om je slaapkwaliteit te verbeteren. Meer tips en middeltjes om de kwaliteit van je slaap te verbeteren? Raadpleeg je lokale apotheek. Een goede nachtrust geeft je lichaam de kans om te herstellen en ziekteverwekkers te bestrijden
5. Houd je handen schoon
In de herfst zijn virussen, zoals het verkoudheidsvirus en de griep, vaker in omloop. Dit komt mede omdat we bij lage buitentemperaturen vaker samen binnen zitten. Een simpele maar effectieve manier om jezelf te beschermen is regelmatig je handen wassen met water en zeep. Was vooral je handen na aanrakingen in openbare ruimtes en vóór het eten. Door hygiënemaatregelen te nemen, verklein je de kans dat je een virus oppikt.
6. Neem de griepprik
De griepprik is voor mensen die meer risico lopen om ernstig ziek te worden. Denk aan ouderen, mensen met chronische ziekten en zorgverleners. Zij krijgen een uitnodiging van de overheid. In 2022 nam 56.8% van de uitgenodigden ook daadwerkelijk de griepprik. De griepprik is een geïnactiveerd vaccin. Dit houdt in dat er onschadelijke stukjes griepvirussen in zitten. Dit zijn er genoeg voor jouw lichaam om afweerstoffen aan te maken, maar te weinig om ziek van te worden. Het nemen van de griepprik verkleint de kans op het krijgen van griep en als je wel griep krijgt, wordt je er minder ziek van. De griepprik beschermt kwetsbaren tegen ernstige griepcomplicaties. Weet je niet zeker of jij ook in deze kwetsbare groep valt? Je apotheker geeft je hier graag advies over.
Dit kun je doen als je wel verkouden of ziek bent
Ben je toch verkouden of ziek geworden? Hier zijn een paar tips om sneller te herstellen en je lichaam te ondersteunen tijdens ziekte:
1. Neem rust
Als je ziek bent, is rust essentieel. Je lichaam heeft energie nodig om het virus te bestrijden, dus geef jezelf de tijd om te herstellen. Probeer niet te snel weer aan het werk te gaan of zware taken op te pakken. Een paar dagen rust kunnen het verschil maken in je herstel. Je cellen zijn ‘aangevallen’ door een virus, dus je lichaam is zwakker tijdens een griep of verkoudheid. Deze cellen moeten vervangen worden en dat gaat moeilijk in een omgeving waar nieuwe bacteriën en virussen het lichaam binnendringen. Daarom raden we aan niet te snel weer aan het werk te gaan, maar nog even uit te zieken.
2. Blijf gehydrateerd
Wanneer je ziek bent, verlies je meer vocht door bijvoorbeeld te zweten door koorts. Drink daarom genoeg vloeistoffen. Water is één van de basiselementen van je lichaam, dus een gehydrateerd lichaam kan hard aan het werk om virussen te verwijderen.
3. Gezonde voeding tijdens ziekte
Hoewel je misschien minder trek hebt wanneer je ziek bent, is het belangrijk om lichte, voedzame maaltijden te eten. Neem bijvoorbeeld een groenterijke soep. Die is makkelijk tot je te nemen en zit vol vitaminen. En zoals eerder benoemd zijn vitaminen erg belangrijk voor je immuunsysteem.
4. Stoom inademen bij verstopte neus
Een verstopte neus is zeer vervelend, vooral 's nachts. Het inhaleren van stoom helpt om je luchtwegen te openen. Door de hitte krimpen de slijmvliezen en dit biedt tijdelijke verlichting. Stoom wel op maximaal 60 graden om schade aan je luchtwegen te voorkomen.
5. Zorg voor frisse lucht
Als je ziek bent, is het verleidelijk om binnen te blijven en de ramen dicht te houden. Toch is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Frisse lucht helpt om de luchtvochtigheid op peil te houden en zorgt ervoor dat de lucht niet te droog wordt. Warme en droge lucht kan namelijk je slijmvliezen irriteren. Deze slijmvliezen zijn juist belangrijk om van je verkoudheid af te komen, aangezien slijm het virus verwijdert.
6. Raadpleeg je apotheek
Er zijn helaas geen middelen die je van je verkoudheid of griep afhelpen. Verkoudheid en griep gaan vanzelf na een paar dagen over. Wel zijn er middelen die het ziek zijn minder vervelend maken. Raadpleeg je apotheek voor middeltjes die ervoor zorgen dat je je griep doorkomt. Wij helpen je graag aan hoestdrank, neusspray of keelverzachtende tabletten.
In het kort
Gezond blijven in de herfst vraagt om een evenwichtige aanpak van zowel je gezondheid. Door gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en goede hygiëne te combineren, houd je je immuunsysteem sterk en verklein je de kans op ziek worden. Mocht je toch ziek worden, zorg dan goed voor jezelf door te rusten, gehydrateerd te blijven en voedzaam te eten. Heb je ergens twijfels over? We staan voor je klaar voor advies! Fijne herfst!